Search
25. 1. 2023.
Završna konferencija projekta WINTER MED

21.lipnja 2022.g., u Studentskom domu u Dubrovniku, u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, održana je završna konferencija projekta WINTER MED kojemu je glavni cilj razvoj održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na mediteranskim otocima uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine.

Konferenciju su otvorili župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić naglasivši važnost projekta i očuvanja vrijednih povijesno-ambijentalnih cjelina koje se ne nalaze pod zaštitom Ministarstva kulture, ali su od velikog značaja za očuvanje kulturne i povijesne baštine, te razvoj alternativnih oblika turizma. Upravo razvoj selektivnih oblika turizma, uključujući i kulturni turizam je prepoznat kao vodeći segment u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji doprinosi desezonalizaciji i razvoju cjelogodišnjeg i održivog turizma.

Jasna Prskalo Kasumović, predstavnica Regionalne agencije DUNEA, predstavila je rezultate projekta i Transnacionalnu strategiju za cjelogodišnji turizam za Mediteranska otočna odredišta. Barbara Savin, predstavnica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, predstavila je primjenu rezultata WINTER MED projekta u prostornom planiranju i lokalnim politikama, a predstavnica tvrtke ASK Atelier Azra Suljić prezentirala je rezultate stručne Studije integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta.

Jedan od glavnih rezultata navedene studije su Smjernice za izradu regionalnog akcijskog plana razvoja cjelogodišnjeg održivog i odgovornog turizma na otocima Korčuli i Mljetu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Pravila za planiranje i projektiranje u tradicijskim naseljima otoka Korčule i Mljeta. Navedene smjernice za cilj imaju stimuliranje razvoja otočnih naselja kao kulturnih turističkih proizvoda kroz njihovu kvalitetnu rekonstrukciju i planiranje, uz očuvanje povijesnih vrijednosti krajolika, te omogućavanje života povijesnih cjelina kao turističkih proizvoda.

Nakon prezentacija uslijedila je svečana dodjela Elaborata integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta načelnicima te predstavnicima općina otoka Korčule i Mljeta.


- Revitalizacija povijesnih naselja otoka Korčule i mljeta:

1.    Stručna studija integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule
       i Mljeta s katalogom naselja

1.A. Katalog naselja otoka Korčule
1.B. Katalog naselja otoka Mljeta
1.C. Konzervatorsko-urbanistički plan pilot područja Postrana
1.D. Konzervatorsko-urbanistički plan pilot područja Korita
2.    Smjernice za izradu regionalnog akcijskog plana razvoja cjelogodišnjeg održivog i odgovornog
       turizma na otocima Korčuli i Mljetu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

3.    Pravila za planiranje i projektiranje u tradicijskim naseljima otoka Korčule i Mljeta
4.    Brošura
5.    Prezentacija