Search
25. 1. 2023.
Završna konferencija EU projekta CO-EVOLVE, Dubrovnik
Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve

Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve predstavljene su 29. listopada 2019.g. u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik na završnoj konferenciji europskog projekta CO-EVOLVE. 

Na konferenciji projekta, čiji cilj je podizanje svijesti, analiza stanja i promicanje suradnje čovjeka i prirode u obalnim područjima s visokom stopom turizma, sudjelovali su župan Nikola Dobroslavić, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA; Melanija Milić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije; Marina Oreb, vanjski stručnjak iz tvrtke APE d.o.o.; Nikša Božić uz predstavnike gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije.

Smjernicama su izrađene konzervatorske, urbanističke, krajobrazne i arhitektonske podloge kojima su identificirana i valorizirana zapuštena, odnosno napuštena, sela i zaseoci u zaleđu klastera Neretva te planerske smjernice koje se mogu implementirati u prostorno-plansku dokumentaciju jedinica lokalne samouprave s područja doline Neretve.

Predstavnicima gradova Metković, Ploče i Opuzen te općinama Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno, župan Nikola Dobroslavić uručio je Smjernice, s ciljem da ih koriste kao podlogu za izradu Prostornog plana uređenja gradova i općina te adekvatno ugrade u odredbe za njihovo provođenje, kako bi se ostvario prepoznati potencijal ruralnog područja zaobalja Neretve i kako bi razvoj na ovom području bio održiv uz zaštitu i očuvanje ruralnih područja u izvornom stanju.

>Nakon konferencije otvorena je i prigodna izložba fotografija zaseoka doline Neretve koju je izradio stručni izrađivač Smjernica; tvrtka APE d.o.o. iz Zagreba.

PRILOZI:


Smjernice:
A - Prepoznavanje vrijednosti ruralnih krajolika doline Neretve
B - Smjernice za integralnu zaštitu i revitalizaciju ruralnih krajolika doline Neretve
C - Smjernice za održivi razvoj ruralog turizma doline Neretve
Prilog 1 - Katalog ruralnih naselja/zaselaka doline Neretve
Prilog 2 - Arhitektonski snimak pilot područja (selo Vidonje)
Revitalizacija ruralnih naselja doline Neretve

Izložba:
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 1
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 2
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 3
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 4
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 5
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 6
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 7
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 8
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 9
Završna konferencija Dubrovnik - Plakat 10