Search
25. 1. 2023.
WINTER MED Partnerski sastanak u Palma de Mallorci

U španjolskom gradu Palma, 25. i 26. travnja 2022.g., održan je partnerski sastanak projekta WINTER MED na kojem su sudjelovali predstavnici Regionalne agencije DUNEA i Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.

Na sastanku su projektni partneri predstavili postignute rezultate u provedbi projektnih aktivnosti te su dogovoreni daljnji koraci za komunikacijske aktivnosti te prijenos projektnih rezultata.

Drugog dana je organiziran posjet primjerima dobre prakse održivog turizma s područja Mallorce. Posjećen je hotelski lanac „Protur hotels“ koji za svoje napajanje tijekom dana koristi električnu energiju dobivenu iz vlastite solarne elektrane te ugljični otisak pokušava dodatno smanjiti korištenjem i geotermalne energije i kotlova na biomasu. Također je organiziran posjet udruženju lokalnih poljoprivrednika „Cooperativa Agricola Sant Bartomeu“ koja je najstarija poljoprivredna zadruga u Španjolskoj, osnovana 1899. godine, specijalizirana za distribuciju citrusa i proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te koja od lokalno uzgojenih poljoprivrednih proizvoda proizvodi sokove, džemove, začine, te druge proizvode.

Cilj projekta WINTER MED je promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na otocima na području Mediterana uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine, a Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta WINTER MED izrađuje Stručnu studiju integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta čije smjernice će biti uvrštene u prostorne planove pilot područja.

Sastanku je nazočio i predstavnik Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, Ivan Lukačević Verenac.