Search
29. 1. 2024.
Studijsko putovanje u Španjolsku

Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije je u procesu izrade Prostornog plana Nacionalnog parka Mljet i Stručno-analitičke podloge za izradu Urbanističkog plana uređenja povijesne cjeline grada Dubrovnika s otokom Lokrumom, znamenitosti svjetske baštine, te je oganizirao studijsko putovanje u Španjolsku da se upozna s dobrim praksama upravljanja zaštićenih prirodnih i kulturnih vrijednosti, tj. svjetskom prirodnom i kulturnom baštinom u Andaluziji u Španjolskoj. Studijsko putovanje organizirano je od 16. do 20. siječnja 2024. godine za djelatnike Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, te goste iz Dubrovačko-neretvanske županije i Nacionalnog parka Mljet. 

Posjet je obuhvatio Malagu, Granadu, Sevillu i Nacionalni park Doñana, sve lokalitete na listi svjetske baštine. Ostvaren je i posjet Andaluzijskom institutu za povijesno nasljeđe (IAPH) (Instituto Andaluz del Parimonio Historico) u kojem smo se upoznali s njihovim aktivnostima na zaštiti i istraživanju.

Malaga
Málaga je grad i luka u španjolskoj autonomnoj zajednici Andaluziji, na obali Sredozemnog mora, u regiji Costa del Sol. Godine 2007. sa 561.250 stanovnika, čime je drugi po brojnosti u Andaluziji (iza Seville), a šesti u Španjolskoj. Málaga je udaljena 198 km od Seville, a 544 km od Madrida. Glavne ekonomske djelatnosti su trgovina i turizam. Grad je poznat po vinu i po sportskim klubovima Málaga CF (nogomet) i CB Unicaja Malaga (košarka).
U Málagi su rođeni slavni Pablo Picasso i Antonio Banderas. Posjetili smo rodnu kuću Pabla Picassa i restoran u vlasništvu Antonia Banderasa.

Granada – Alhambra
Odvojeno od samog grada Granade, slavna Alhambra i sve što ona sadrži - kraljevske dvorane i rezidencije, prepuni vrtovi, mramorne terase i vojarne, već su stoljećima glavna atrakcija regije.
Proglašena UNESCO-vom svjetskom baštinom 1984. godine, Alhambra je započela pod dinastijom Nasrid, posljednjom linijom muslimanskih sultana koji su vladali Pirinejskim poluotokom. S visokim bedemima koji se protežu u opsegu od jedne milje, 30 stražarnica i četiri gotovo neprobojna vrata izdržao je bezbrojne opsade, rušenja i nadogradnje tijekom godina.

Sevilla
Sevilla je glavni grad Andaluzije (Španjolska), te glavni grad istoimene provincije. Šire gradsko područje, uključujući satelitske gradove, ima 1.493.416 stanovnika (2009.) čime je tako četvrti grad po veličini u Španjolskoj. Smjestio se na obalama Guadalquivira na prekrasnom položaju. Bio je to bogat i slavan grad već u doba arapske vladavine, a kasnije su iz njega kretali konkvistadori u osvajačke pohode i vraćali se donoseći prekooceansko blago. Danas je Sevilla sveučilišni grad i sjedište biskupije, te glavno trgovačko središte južne Španjolske.
Sevilla obiluje umjetničkim blagom, pa je i zbog toga odredište mnogih turista. S graditeljskog stajališta gradski su spomenici mješavina različitih stilova: uz blistave spomenike arapske umjetnosti, kao što su Alcazar i zvonik Giralda, tu su i remek-dijela gotičke umjetnosti, a među njima i veličanstvena katedrala. Od 1987. uvršteni su na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.
Posjetili smo španjolski trg Plaza de Espana, kraljevsku palaču Alcazar, katedralu, flamenco show te probali raznovrsna tradicionalna jela španjolske kuhinje.

Nacionalni park Doñana
Prirodni rezervat Doñana je najveći prirodni rezervat u Europi, koji uključuje Nacionalni park Doñana. Nacionalni park Doñana u Andaluziji zauzima desnu obalu rijeke Guadalquivir na njenom ušću u Atlantski ocean. Poznat je po velikoj raznolikosti svojih biotopa, posebice laguna, močvarnih područja, fiksnih i pokretnih dina, šikare i makije. Dom je pet ugroženih vrsta ptica. Jedno je od najvećih čapljališta u mediteranskoj regiji i zimovalište je za više od 500.000 vodenih ptica svake godine. Područje je 1994. UNESCO proglasio mjestom svjetske baštine; 2006. godine park je zabilježio 376.287 posjetitelja.

Andaluzijski institut za povijesno nasljeđe (IAPH)
Andaluzijski institut za povijesno nasljeđe (IAPH) je međunarodna referentna točka za kulturnu baštinu osnovana od andaluzijske vlade 1989. radi doprinosa razvoju regionalnih kulturnih politika sa sveobuhvatnim, multidisciplinarnim pogledom na baštinu. Institut je smješten na otoku kartuzijanaca (Isla de la Cartuja) pokraj samostana Monasterio de Santa María de las Cuevas, gdje je Kristofor Kolumbo živio kada je planirao putovanje na zapad te gdje se održavao Svjetski sajam za proslavu 500. obljetnice prvih kolumbijskih ekspedicija Expo '92.

FOTOGALERIJA