Search
5. 12. 2023.
Stručni skup PREMA NOVOM SUSTAVU PROSTORNOG UREĐENJA

29.11.2023.g. u dvorani Hrvatske komore arhitekata, s početkom u 10 sati, održan je stručni skup Prema novom sustavu prostornog uređenja povodom Svjetskog dana urbanizma u organizaciji Odbora za urbanizam i Odbora za zakonodavstvo Hrvatske komore arhitekata.

Uvodne pozdrave na početku stručnog skupa dali su predsjednica HKA, Rajka Bunjevac, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet i potpredsjednik Vlade, ministar Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

Stručni skup „PREMA NOVOM SUSTAVU PROSTORNOG UREĐENJA“ zaključili su predsjednica HKA; Rajka Bunjevac i predsjednik Odbora za urbanizam HKA; Nikša Božić citatom iz Strategije prostornog uređenja RH: U provedbi Strategije planira se kontinuirana suradnja sa znanstvenom i stručnom zajednicom vezana uz daljnji razvoj i utvrđivanje metoda, kriterija i standarda prostornog planiranja i praćenja stanja u prostoru, a osobito praćenja dinamičkih promjena koje brzo mijenjaju prostorno-razvojni kontekst i zahtijevaju pravodobno utvrđivanje novih načina djelovanja.

Istaknuli su također da se nadaju kako će ova strukovna polazišta za novi Zakon o prostornom uređenju (sažeta u Deset točaka arhitektonske struke za novi sustav prostornog uređenja) predstaviti dobar temelj da se kroz stručnu diskusiju i dijalog s predstavnicima nadležnog ministarstva utvrdi zajednički okvir suradnje na izradi novih zakonodavnih rješenja u području prostornog uređenja.