Search
15. 12. 2023.
Sanacija neaktivnih eksploatacijskih polja u Republici Hrvatskoj

Dana 12.prosinca 2023. godine s početkom u 10:00 sati u Hotelu International u organizaciji MINGOR-a održana je radionica o temi Sanacije neaktivnih eksploatacijskih polja u RH.

Otvaranje rasprave o sanaciji neaktivnih eksploatacijskih polja u Republici Hrvatskoj važan je korak u širem društvenom prihvaćanju rudarskih aktivnosti. Trenutačno u Republici Hrvatskoj su evidentirana 134 neaktivna eksploatacijskih polja na kojima je potrebno provesti mjere sanacije.

Nakon pozdravne riječi predstavljen je status pravnog okvira za sanaciju neaktivnih eksploatacijskih polja i predviđeni se vremenski okviri za implementaciju. Dat je prikaz neaktivnih eksploatacijskih polja u Republici Hrvatskoj po županijama i mineralnim sirovinama, te su navedeni primjeri dobre prakse iz Republike Slovenije. Zatim je uslijedila panel diskusija na kojoj se raspravljalo o očekivanjima, izazovima i rješenjima, te implementaciji na lokalnoj razini. Nakon pitanja iz publike uslijedili su zaključci govornika panel rasprave.

Na predstavljanju projekta su bili predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije: Stjepko Kovačić i Daniel Jokić.