Search
24. 1. 2023.
Radionice "Preduvjeti za razvoj održivog turizma u dolini Neretve" i "Revitalizacija ruralnih naselja doline Neretve"

Radionice je organizirala Regionalna agencija DUNEA u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i tvrtkom APE d.o.o koja radi na izradi Smjernica za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve.

Uvodnu riječ i prezentaciju o projektu CO-EVOLVE održala je Ivana Prce, stručna suradnica za provedbu i pripremu EU projekta iz Regionalne agencije DUNEA koja je ovom prilikom pojasnila da će se zahvaljujući navedenom projektu omogućiti revitalizacija i očuvanje autohtone ruralne baštine kroz identifikaciju i valorizaciju napuštenih sela i zaseoka u zaleđu klastera Neretva.

O preduvjetima za razvoj održivog turizma u dolini Neretve govorio je sociolog prof.dr.sc. Vladimir Lay, dok je u drugoj radionici predstavnik tvrtke APE, Nikša Božić upoznao prisutne o potencijalima za razvoj ruralnih naselja doline Neretve.

Marijana Zlodre iz tvrtke APE  održala je predavanje o vrijednostima i smjernicama za obnovu tradicijske arhitekture doline Neretve, dok je ključno izlaganje o difuznim i integralnim hotelima prezentirao nezavisni konzultant Robert Baćac. Na radionicama su predstavljena i dva primjera dobre prakse iz doline Neretve – vila Danica i Agro-etno parku Žabac.

Prilozi:
Prezentacija - CO-EVOLVE projekt
Prezentacija - Ruralna naselja doline Neretve
Prezentacija - Tradicijska arhitektura doline Neretve
Prezentacija - Difuzni hoteli

Prezentacija - Dragovija Villa Danica
-
 Prezentacija - Agro etno park Žabac Badžula