Search
25. 9. 2023.
Radionica o prostornom planiranju mora

22. rujna 2023.g. održana je radionica izgradnje kapaciteta za Prostorno planiranje mora u hotelu Valamar Lacroma.
Ova radionica je dio Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske akcije (BMWK) a u organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu.
Na radionici su sudjelovali predstavnici BLUECEE EU projekta koji su bili u Dubrovniku kao i stručnjaci sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) , CSD, AZU, Zavoda za prostorno uređenje DNŽ, IRENA-e – Istarske Regionalne Energetske Agencije i OIKON-a d.o.o. – Instutut za primjenjenu ekologiju.

EU projekt BLUECEE - Jačanje politike i kapaciteta upravljanja za plavu energiju u srednjoj i istočnoj Europi ( projekta BLUECEE - Strengthening Policy and Governance Capacity for Blue Energy in Central and Eastern Europe 2022. -2024.) se financira od EUKI - Europske klimatske inicijative, ima ukupni buđet od 500.000,00 EUR ( 100.000,00 EUR- FSB). Partneri na projektu su Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska i Centar za proučavanje demokracije, Bugarska kao i projektni partneri iz Rumunjske, Poljske, Ukrajine i Turske s ciljem jačanja politike i kapaciteta upravljanja plavom energijom u srednjoj i istočnoj Europi (CEE). Voditelj projekta u Hrvatskoj (voditelj FSB tima) je prof. dr. sc.  Neven Duić.

Oslobađanje potencijala morske energije u CEE regiji zahtijeva promjene u strateškom planiranju za stvaranje potrebnih preduvjeta (omogućavanje infrastrukture, regionalne suradnje i suživota s drugim ekološkim, gospodarskim i društvenim interesima). Ovaj proces olakšat će se uspostavom suradnje dionika u regijama Jadrana, Baltika i Crnog mora te njihovim uključivanjem u aktivnu razmjenu najboljih praksi s Europskom pučinskom koalicijom za energiju i prirodu (OCEaN). 

Na radionici su sudjelovali i predstavnici Zavoda za prostorno uređenje DNŽ; Marina Oreb i Barbara Savin sa prezentacijom „Prostorno planiranje mora u isključivom ekonomskom pojasu“.

- Prezentacija
- Tekst prezentacije