Search
10. 11. 2023.
Prva stručna konferencija Informacijskog sustava prostornoga uređenja - ISPU

Od 06.-08. studenog 2023.g., u Termama Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri, održana je Prva stručna konferencija Informacijskog sustava prostornoga uređenja (ISPU) kojeg je organiziralo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Konferencija je bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnim dužnosnicima i predstavnicima nadležnih ministarstava, službenicima za izdavanje akata o gradnji, izrađivačima prostornih planova, predstavnicima akademske zajednice i mnogim drugima. Na konferenciji je predstavljen ISPU - Informacijski sustav prostornog uređenja, kao i drugi sustavi digitalne transformacije u Republici Hrvatskoj.

Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU ključan je alat svih građana Republike Hrvatske pomoću kojeg mogu na brz i jednostavan način dobiti kompletan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj jer sadrži informacije o raspolaganju prostorom i objektima koji nas okružuju.

Na trodnevnu konferenciju prijavilo se više od 500 sudionika iz cijele Hrvatske, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih dužnosnika i predstavnika nadležnih ministarstava, službenika za izdavanje akata o gradnji, izrađivača prostornih planova te predstavnika akademske zajednice. Sudionici su se pobliže upoznali sa svim novostima vezanim uz zakonodavnu regulativu, prostornim planovima nove generacije, mogućnostima digitalnog povezivanja i razmjene podataka, a između ostalog, dobili su i uvid u način upravljanja prostornim podacima putem satelitskih snimki, važnost zelene infrastrukture i digitalizaciju građenja.

Sudionike je pozdravio i međimurski župan; Matija Posavec, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine; Branko Bačić, zamjenik državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva; Nikola Modrušan, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine iz Ministarstva kulture i medija; Tomislav Petrinec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva; Nina Dražin Lovrec i državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine; Dunja Magaš.

Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) je sustav Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koji građanima putem Geoportala na jednostavan način omogućava pristup informacijama o korištenju prostora. Trenutno u funkcionalnoj fazi ISPU ima čak 17 modula: GEO portal, ePlanovi, EKatalog, ePlanovi – editor, eDozvola, ISPU lokator, eKonfernecija, eArhiva, Registar Brownfield područja, eNekretnine, eSateliti, ePIC, eInvesticije, eEnergetski certifikat, eInspekcija prostora, eGrađevinski dnevnik i eRežimi. Cilj ISPU sustava je administrativno rasterećenje građane te ujedno i postizanje veće učinkovitosti i ekonomičnosti u radu javne uprave. Sustav dnevno koristi oko 50 tisuća korisnika, dok GEO portal, koji je ujedno i sabirnica svih e-usluga, bilježi 110 milijuna pregleda mjesečno. Ukupna vrijednost projekta razvoja ISPU-a iz OPKK iznosi 2,3 milijuna eura, dok se njegov daljnji razvoj do 2026. godine nastavlja sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Konferenciji su prisustvovali i djelatnici Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije; Sanja Stanić, Nikola Karaman, Ivan Lukačević-Verenac i Hrvoje Glavor.