Search
29. 1. 2024.
Posjet Andaluzijskom institutu za povijesno nasljeđe (IAPH)

U sklopu trodnevnog studijskog putovanja Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije u Sevillu, 18. siječnja 2024.g. posjetili smo Andaluzijski institut za povijesno nasljeđe (IAPH), međunarodnu referentnu točku za kulturnu baštinu osnovanu od andaluzijske vlade 1989. radi doprinosa razvoju regionalnih kulturnih politika sa sveobuhvatnim, multidisciplinarnim pogledom na baštinu.

Kao javna agencija od 2007. i certificirani istraživački institut od 2011., IAPH pridonosi proizvodnji i prijenosu inovativnog znanja o baštini i pomaže u usmjeravanju kulturnih politika kao čimbenika pametnog razvoja i faktora rasta u Andaluziji. Konsolidiran kao specijalizirano središte izuzetne važnosti u nacionalnoj i međunarodnoj sferi, institut ima značajnu ulogu u baštini zahvaljujući svojoj višestranoj prirodi.

2017. godine izdan je Vodič kroz povijesno urbani krajolik Seville (Guide to the historic urban landscape of Seville - GHULS) kao informativni dokument o ovom alatu koji je razvio Andaluzijski institut za povijesno nasljeđe (Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico, IAPH) između 2008. i 2015. za usmjeravanje promjena u gradu iz perspektive evolucije i rasta koje su kompatibilne sa zaštitom i očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti. Istovremeno je testirana analitička metodologija za povijesni urbani krajolik s obzirom na kulturnu administraciju, shvaćajući da grad poput Seville, s izvanrednom povijesnom i kulturnom baštinom treba zamisliti kao složen kulturni entitet.

IAPH je kao istraživački institut dio Andaluzijskog Sustava Znanja, što je priznanje koje identificira njegovu ulogu i potencijal u znanstvenoj proizvodnji i njegov rad na prijenosu znanja u andaluzijsku proizvodnu mrežu i društvo, na dva načina: kao generator vlastitih istraživanja i kao posrednik: politika i središte za planiranje istraživačkih potreba, poticanje istraživanja, suradnje i umrežavanja. Njegova misija je unapređivati kulturnu baštinu za rast i društvenu dobrobit a vizija postići institucionalnu izvrsnost i učvrstiti vodstvo u istraživanju i inovacijama za društvenu i teritorijalnu održivost kulturne baštine.

Isla de la Cartuja (španjolski izgovor: [ˈis.la ðe la kaɾˈtu.xa]; lit. 'Otok kartuzijanaca') je otok u rijeci Guadalquivir u Sevilli, Španjolska. Ime otoka potječe od zatvorenog samostana (Cartuja) koji se nalazi na tom mjestu, Monasterio de Santa María de las Cuevas, gdje je Kristofor Kolumbo živio kada je planirao putovanje na zapad. 

Svjetski sajam za proslavu 500. obljetnice prvih kolumbijskih ekspedicija, Expo '92, bio je ovdje. Prije 1992. godine otok je bio potpuno izoliran između dva rukavca rijeke Guadalquivir. Nakon preuređivanja sustava riječnih kanala u povodu Expo '92, spojen je s kopnom širokom prevlakom na jugu sa susjedstvom Triana. Nekadašnji otok povezan je značajnim mostovima, kao što su Puente del Alamillo i Puente de la Barqueta koje je dizajnirao Calatrava. 

Od ostale infrastrukture i građevina koje se nalaze na Isla de la Cartuja, najvažniji je park Cartuja, Kompleks za istraživanje i razvoj koji zapošljava 15 000 ljudi. Tu je također i Andaluzijski centar suvremene umjetnosti CAAC (Centro Andaluz de Arte Contemporáneo) smješten u nekadašnjem samostanu Santa Maria de las Cuevas također poznatom kao samostan Cartuja, zatim Stadion La Cartuja, Sveučilišne škole inženjerstva i komunikacija, muzealizirani Paviljon plovidbe i Jardín Americano (Američki vrt, javni botanički vrt). Osim toga, u La Cartuji nalazi se nekoliko diskoteka i niz koncertnih dvorana i kazališta, uključujući dvoranu Rocío Jurado i Central Theatre, kao i zabavni park Isla Mágica.

Ova gradska četvrt u središtu je urbanističkih planova već najmanje desetljeće. Nova stambena područja i komercijalne zone razvijene su u susjedstvu te veliki zahvati kao što je neboder Cajasol Tower, sada poznat kao Sevilla Tower dovršen 2016.


Dokumentacija:

Andalusian Institute of Historical Heritage (IAPH)_text
Andalusian Institute of Historical Heritage (IAPH)_visual
- Guide to the historic urban landascape of Seville
- Register of landscapes of cultural interest in Andalusia
- Seville Declaration on the Integration of the Social Dimension in the Research and Management of Cultural Landascapes