Search
24. 4. 2024.
PLAVO DOGAĐANJE - SeaClear 2.0

22. travnja 2024 .g., na Dan planeta Zemlje, održalo se 3. Plavo događanje, kao dio projekta SeaClear 2.0.m u organizaciji Regionalne agencije DUNEA uz podršku Sveučilišta u Dubrovniku.
U duhu Misije EU “Obnova naših oceana i voda”, u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku, održan je niz prezentacija s ciljem podizanja svijesti o gorućem svjetskom problemu otpada u moru. Događanje je u ime Regionalne agencija DUNEA otvorila Renata Glunčić, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata, pozdravivši prisutne članove Zajednice prakse, kao i učenike prvog razreda Pomorske škole, uz uvod u projekt SeaClear2.0.

Upravo je učenicima bilo namijenjeno prvo predavanje ‘Otpad u moru’ koje je održala Iva Pozniak sa Sveučilišta u Dubrovniku. Uslijedilo je predavanje prof.dr.sc. Vlaste Bartulović, Sveučilište u Dubrovniku, o klimatskim promjenama – Projekt DIBluCa. O borbi s problemom zaslanjenja ušća Neretve kroz projekt MOST govorio je Petar Maleta iz Regionalne agencije DUNEA.

Događanje se nastavilo posjetom laboratoriju Odjela za primijenjenu ekologiju te laboratoriju za inteligentne autonomne sustave LARIAT Sveučilišta u Dubrovniku demonstracijom robotskog sustava za monitoring i prikupljanje podmorskog otpada, te se završilo druženjem i razmjenom ideja ispred LARIAT laboratorija, u dvorištu Sveučilišta.

Događanju su prisustvovali i djelatnici Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije; Petra Ljubimir, Sanja Stanić, Daniel Jokić i Nikola Karaman.