Search
24. 1. 2023.
Izložba ostvarenja dubrovačkih arhitekata 2012. - 2016.

Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik organizator je velike "Izložbe ostvarenja dubrovačkih arhitekata 2012. - 2016. koja je otvorena u utorak 18. travnja 2017.g.
Izloženi su brojni zanimljivi projekti iz zemlje i inozemstva, na kojima su dubrovački arhitekti i članovi društva radili u razdoblju od proteklih pet godina.

Zavod za prostorno uređenje DNŽ sudjeluje sa temom "Budućnost povijesnog urbanog krajolika Grada Dubrovnika, dobra svjetske baštine (UNESCO)" prezentirajući studije izrađene u sklopu EU projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Crne gore "Baština - pokretač razvoja".

Iz Predgovora brošure izdavajamo kritički osvrt Dinka Peračića: ...+radi se o jedinom sistemskom radu ... jednom od rijetkih projekata od javnog značaja za grad ... ovaj ambiciozan nacrt novog režima zaštite utemeljen na novim UNESCO-vim postulatima precizno prepoznaje vrijednosti povijesnog urbanog krajolika koje treba sačuvati i predlaže njegovu strogu zaštitu ... uočljivo je snažno distanciranje od arhitekata i investitora, kao i od Gradske uprave ... ova studija izvrstan je dokument na kojem se može kroz dijalog svih aktera u prostoru doista raspravljati o njegovom razvoju ... vjerujem da njeno pojavljivanje na ovoj izložbi znaći poziv na dijalog i suradnju ...

Ovaj izniman događaj popraćen je i gostovanjem "Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata", najveće izložbe takvog tipa na nacionalnom nivou, koja iz godine u godinu, osim arhitektonske struke, privlači pozornost šire javnosti, budući da predstavlja najbolji uvid u recentnu domaću arhitektonsku produkciju.

 

Budućnost povijesnog urbanog krajolika Grada Dubrovnika, dobra svjetske baštine (UNESCO)