Search
3. 11. 2023.
Edukacija o korištenju aplikacija i podizanju svijesti korisnika putem modula eNekretnine

30. listopada 2023. godine u prostorijama kampusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održana je edukacija o procjeni vrijednosti nekretnina putem modula eNekretnine.

Modul eNekretnine dio je Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU-a) i pruža ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama pristup važnim podacima potrebnim za njihov stručni rad. Modul eNekretnine služi kao ključna baza podataka koja sadrži informacije o broju transakcija na određenom području, vrstama nekretnina i detaljnim podacima o samim nekretninama koje su bile predmet transakcija.
Cilj edukacije je jačanje svijesti korisnika u području procijene vrijednosti nekretnina putem modula eNekretnine, a namijenjena je za sve relevantne službenike, uključujući službenike Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Porezne uprave, jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave kao i procjenitelje. 

Uvodnu riječ na predavanju održao je državni tajnik mr.sc. Željko Uhlir, a detaljnije o sustavu eNekretnine govorio je Matija Orešković, doc.dr.sc sa Odjela za graditeljstvo Sveučilišta Sjever, Sveučilišni centar u Varaždinu.

Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) organiziran je kao sustav samostalnih funkcionalnih cjelina – modula, koji se mogu međusobno povezivati, sustavno se nadograđuju, te se kontinuirano uspostavljaju i razvijaju novi. 
Budući se radi o kompleksnim softverskim rješenjima, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u svrhu što jednostavnijeg i pravilnijeg rada u modulima ISPU-a organizira edukaciju korisnika, koju provodi stručni tim Prehnit d.o.o. i Maoring d.o.o.
Nakon ove edukacije slijedi održavanje jedanaest radionica po gradovima Republike Hrvatske. Radionice su posebno namijenjene službenicima upravnih tijela na području Republike Hrvatske koji su uključeni u obradu i izdavanje podataka, sukladno Zakonu o procjeni nekretnina, Pravilniku o informacijskom sustavu tržišta nekretnina i Uredbi o masovnoj procjeni vrijednosti nekretnina, te članovima procjeniteljskih povjerenstava koji obavljaju sve zakonom propisane zadaće. 

Edukaciji je prisustvovala i djelatnica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije; Silvana Taslaman.