Search
24. 1. 2023.
27.-30.11.2013. Radionica "GIS u analizi krajobraza"

U sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Crne gore "Baština - pokretač razvoja", od 27. do 30. studenog 2013. u prostorijama Sveučilišta u Dubrovniku održan je niz predavanja i praktičnih radionica na temu korištenja GIS-a u analizi krajobraza područja Dubrovnika. U sklopu progama radionice organiziran je posjet nizu kulturnih priredbi te obilazak Srđa. Radionica je završila šetnjom po Cavtatu u subotu 30. studenog 2013. godine.

Radionica je imala dvojni karakter - jutarnja  predavanja i popodnevna radionica.

Predavanja su bila otvorena za širu javnost - dubrovačke kolege arhitekte, građevince, inžinjere svih struka kao i ostale zainteresirane, dok je radni dio radionice bio predviđen za određen broj polaznika iz Crne Gore i Hrvatske. 

I ovim putem zahvaljujemo predavačima koji su ispunili naša očekivanja i upoznali nas sa svojim profesionalnim radom i iznijeli svoje probleme s kojima se susreću u radu.

Zaključili smo da su nam svi pozvani eksperti  nužno potrebni prilikom rada na urbanističkim planovima, međutim danas ne sudjeluju ili sudjeluju ekspertno bez većeg utjecaja na izradu istih. Također je bilo važno za radionicu da su eksperti u svojim profesijama ali da rade uz pomoć GIS-a.

Slušali smo geografa, geodeta i krajobrazne arhitekte koji na svojm matičnim fakultetima imaju katedre za GIS i to prenose svojim studentima, a s druge strane  spoznali smo i to da Arhitektonski fakultet nema takvu katedru niti takve kolegije. Međutim vidjeli smo da ima svijetlih primjera arhitekata - urbanista koji se suvereno služe GIS alatom i zato smo htjeli  čuti njegova iskustva.

Želja nam je bila da polaznici radionice tj. predstavnici institucija – općina, ministarstava, konzervatorskih odjela, stručnjaka iz udruga, studenata spoznaju mogućnosti predstavljenih alata, da kada dođu u svoje urede, kuće, fakultete, nova radna mjesta taj alat instaliraju i počnu raditi u njemu, kreiraju vlastite zadatke koji će im pomoći u njihovom redovnom radu, s vremenom postanu pametni korisnici tj. svojim vlastitim analizama doprinesu rješavanju zadataka na svojim radnim mjestima, te da šire dalje svoja znanja i ovaj način rada.

Radionica je imala za cilj i da nedvojbeno utvrdimo način provedbe glavne  studije Projekta Baština-pokretač razvoja, a koja se zove Analiza i valorizacija prirodnog i kulturnog krajobraza  pilot područja Dubrovnika  kao pomoć u zaštiti i upravljanju tim područjem, čije će smjernice biti ugrađene u prostorno - plansku dokumentaciju Županije i Grada Dubrovnika.

- Potrebno je usvojiti novu metodologiju valorizacije krajobraza za ovo specifično područje 

- Potrebno je angažirati interdisciplinarni tim stručnjaka

- Potrebno je raditi GIS alatimaRaspored održanih predavanja i radionica:

 

27. 11. 2013. - srijeda

- 10:00 - 13:15h - „GIS u geografiji“ i „Vizualizacija prostornih podataka u GIS-u - prof.dr.sc. Aleksandar Toskić, dipl.ing.geograf.   

PREZENTACIJE:

Predavanja
GIS u geografiji
Vizualizacija prostornih podataka u GIS-u

Radionica
GIS osnove 1. dio
GIS osnove 2. dio28. 11. 2013. - četvrtak

- 10:00 - 11:15h - „Osnove GIS-a, geoprostorni podaci i tehnologije“ - mr.sc. Martina Baučić, dipl.ing.geod. 

PREZENTACIJE:

Predavanja
GIS-novi trendovi

Radionica
GIS radionica

 

29. 11. 2013. - petak

- 10:00 - 11:30h - „Važnost analiza krajobraza i korištenja GIS alata u provedbi krajobraznih politika“ - mr.sc. Vesna Koščak Miočić Stošić, dipl.ing.agr.

- 11:45 – 13:15h - „Krajobrazno planiranje u Sloveniji“ -  doc.dr.sc. Aleš Mlakar, dipl.ing.kraj.arh

- 14:30 - 16:00h - „Iskustva korištenja GIS-a u prostornom planiranju“ - mr.sc. Gojko Berlengi, dipl.ing.arh. 

PREZENTACIJE:

Predavanja
Važnost analiza krajobraza i korištenja GIS alata u provedbi krajobraznih politika
Krajobrazno planiranje u Sloveniji
Iskustva korištenja GIS-a u prostornom planiranju

 

30. 11. 2013. - subota

- 12:00 do 13:30h - Diskusija, rezultati radionice, zaključci i preporuke. 

PREZENTACIJA:

Zaključci radionice - GIS u geografiji, geodeziji, prostornom i krajobraznom planiranju

 

Informacije u vezi GIS radionice te raspored predavanje možete preuzeti na ovom linku.