Search
24. 1. 2023.
16.-17.10.2013. Radionica "Procjena utjecaja na baštinu Dubrovnika - grada svjetske baštine" u Dubrovniku

Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je radionicu pod nazivom „Procjena utjecaja na baštinu Dubrovnika – grada svjetske baštine“ koja se održala 16. listopada 2013. u Dubrovniku u Palači Ranjina.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje DNŽ Marine Oreb, pozvanim sudionicima obratio se i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić koji je okupljenima poželio dobrodošlicu i uspješnu radionicu sa još uspješnijim rezultatima.

Zavod za prostorno uređenje DNŽ vodeći je partner s hrvatske strane u projektu „Baština – pokretač razvoja“ koji se provodi u okviru EU programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Crne Gore. Tijekom provedbe projekta sudionici su se upoznali s ICOMOS-ovom metodom o Procjeni utjecaja na znamenitosti svjetske kulturne baštine iz 2011. godine, te je Zavod za prostorno uređenje odlučio organizirati radionicu i pozvati stručnjaka za provedbu te metode.

Predavačica na radionici bila je švedska arhitektica Katri Lisitzin koja je ujedno stručnjakinja za Planove upravljanja te ICROM-ova i UNECSO-va savjetnica za Svjetsku baštinu. Katri Lisitzin upoznala je sudionike radionice s metodom Procjena utjecaja na baštinu (Heritage Impact Assessments -  HIA) koja ima svojstvo svjetske baštine i koja je učinkovit alat za procjenu utjecaja potencijalnog razvoja na iznimnu univerzalnu vrijednost (Outstanding Universal Value - OUV) promatranog spomenika svjetske baštine.

Kroz prezentaciju i raspravu nastojalo se poboljšati  razumijevanja o  izvanrednoj univerzalnoj vrijednosti (OUV) Dubrovnika – predjela Svjetske baštine i kako se ta vrijednost odražava na njegova svojstva (integritet i autentičnost). Cilj je i potaknuti sve one koji su uključeni u upravljanje da razmisle o ključnim aspektima baštine u cjelini, te da za upravljanje aktualnim izazovima razmotre korištenje alata Procjene utjecaja na baštinu za Dubrovnik.

Uz predstavnike Zavoda za prostorno uređenje DNŽ na radionicu su bili pozvani i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, Zavoda za obnovu, Društva arhitekata Dubrovnik, Hrvatske komore arhitekata, Društva građevinskih inženjera Dubrovnik, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, DUNEA-e, građanske inicijative Srđ je naš te drugi nezavisni stručnjaci. 

Ovdje možete preuzeti program s HIA radionice, te na UNESCO-vom linku publikacije o kojima je bilo riječi na radionici:

Program HIA radionice

Guidance on HIA

Smjernice za procjenu utjecaja na baštinu za dobra Svjetske kulturne baštine

http://whc.unesco.org/pg.cfm?cid=162&l=en&&&&maxrows=34